Vietnamese Cao Bang Che Dang - Ku Ding Cha

 

bylinný čaj nezvykle vypadající, excelentní hořké chuti a zajímavých účinků, sev. Vietnam, 50 g, minimální trvanlivost do: 06.11.2025

Dostupnost Skladem
159 Kč    
Kód produktu 43
Kategorie Vietnamské čaje, jež právě popíjím!
 

VIETNAMese cao bang Che Dang - Ku Ding Cha Tea 

(Vietnamský hořký čaj - Che Dang - Ku Ding Cha z Cao Bằng)
"bylina asijských tradičních medicín, ve Vietnamu označovaná jako "hořký" (někdy jako "černý") čaj - Chè đắng cao bằng (lat. Ilex kudingcha), celé - podélně ručně rolované - listy, úžasně hořké a nebývale zajímavých účinků"

čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů, odbourávat alkohol v krvi
čaj vás zaujme:
 extrémní výkonností, nenáročnou přípravou, skvělou silou a neotřelou chutí
čaj je vhodné pít:
 kdykoliv, kdy je chuť na slušně hořký nálev, pro preventivní a léčebné účinky

P1010042_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_031
obr.: dlouhé "čajinky - jakési vřeténka" jsou - každá - tvořeny jedním listem (ojediněle dvěma listy) byliny

jak čaj vnímám a používám:
"Miluju hořkost v jakékoliv podobě a "kudingča" mezi hořké byliny patří; je to však zcela jiná nota hořkosti, než má hořký meloun, chmel, pelyněk, dobře chmelené pivo či stoprocentní hořká čokoláda."
(ZN, 05.02.2022)

původ: Vietnam, provincie Cao Bang (Cao Bằng)
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 06.11.2021
minimální trvanlivost do: 06.11.2025, 2 roky ode dne prodeje
typ čaje: bylinný čaj (Ilex kaushue, syn.: Ilex kudingcha C.J. Tseng, Ilex latifolia fo. puberula D. Fang & Z.M. Tan)
složení: 100 % Ilex kaushue - list
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: bez certifikace (přirozeně bio)

P1010015_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_02
obr.: nálev je světlý, průzračny a jiskrný

doporučená příprava:
do konvičky 0,6 l (například Jana)  vložte úlomek "vřeténka" (stačí 1-1,5 centimetru) a zalijte právě vroucí vodou, luhujte podle chuti (slijte celý nálev nebo jen část a konvičku dolévejte vroucí vodou), přípravu si vyzkoušejte s různými časy luhování - bylina je velmi hořká!
příprava "čajomilecká":
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky nebo čcha-wanu (zakrytý čínský šálek) vložte půl "vřeténka", přelijte právě vroucí vodou a luhujte krátce (cca 30 sekund), další nálevy podle chuti (dobu luhování vyzkoušejte podle velikosti konvičky a množství byliny = nálev ochutnávejte v průběhu přípravy, je totiž velmi hořký), lze zhotovit mnoho nálevů - podle doby luhování a množství byliny
počet nálevů: (text v přípravě)
alternativní příprava: 
pro rychlejší a lepší luhování je vhodné vřeténka rozlámat na malé kousky, kousek je možno přidat i k jinému čaji při luhování (zelenému, černému, oolongu), vietnamská příprava (obvyklý předpis na balení) = zalít vodou 100 °C a luhovat 3 minuty, objevuje se i luhování 10-15 minut :-), nálev je zajímavý vychlazený a přelitý do sklenice s ledem + oslazený (například sušenou třtinovou šťávou)
rozdíl pití byliny ve Vietnamu a u nás:
- ve Vietnamu se bylina pije dle chuti a vcelku bez omezení (jsou dokonce etnika, jež jí pijí víc než pravý čaj)
- při konzumaci nálevu za účelem využití pozitivních účinků byliny doporučuji řídit se našimi evropskými bylinářskými zvyklostmi, tj. 3 - 4 šálky (hrnky) denně po dobu 3 - 4 týdnů a pak alespoň týden přestávka
- jak silný nálev si budete dělat, je na vašem uvážení a zejména chuti - bylina je značně hořká a "česká" příprava bylin, tj. zalití vroucí vodou a luhovaní 15 minut by sice byla správná, ale zřejmě nebudete tak silný výluh pít
- příliš silný výluh lze zředit horkou vodou

P1010035_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_03
obr.: listy se zcela rozvinou

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Kudinkču (jistě to není správná výslovnost :-)) piju příležitostně, zejména když mám nějaké potíže s horními cestami dýchacími. Častěji však, když mám v krvi víc alkoholu, než je zdrávo, což není naštěstí často. Třetí příležitostí jsou degustace. Pro cizelaci chuťových buněk je dobré rozeznávat rozdíly mezi různými typy hořkostí. Zjistíte, že kudinkča je hořká zcela jinak než hořký meloun či chmel, nebo 100 % hořká čokoláda. Hořkostí v potravinách a nápojích je kolem nás spousta. Akorát je tak často ve stravě nemáme. Pivaře vylučuji ze soutěže, ti mají hořkosti až až! "

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... na čajopárty nech rozjařené obecenstvo "ztuhnout" koštováním nálevu kudingči, zda uděláš nálev jen slabý a tedy jemný nebo se vydáš cestou krutého výluhu, nechám ta tobě..., a nezapomeň, že bylina umí odbourávat alkohol z krve!" 

P1010008_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_011
Obr.: úlomek "čajinky" (cca 1/3) se pomalu rozvíjí, začátek luhování (nálev ze zabarví okamžitě po zalití úlomku vroucí vodou)

více informací o ČAJI (bylině)

suchý čaj: ručně tvarovaná vřeténka - vždy jeden list, zvláštní silně bylinné - "hořké" vůně
nálev: velmi hořký žlutý nálev, intezívně svébytně vonící stejně jako suchá vřeténka
vyluhovaný list: rozvinutý do původního tvaru (pokud jej před luhováním nerozlámete), zelenohnědý
odměření: 1 tvar - smotaný list má cca 0,8 g, použít lze celý kus nebo jen část (cca 1/3)
doporučení dle bylinářské literatury:
 alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Bitter Tree, Paly, Ku Ding Cha
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: text v přípravě

P1010010_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_012
obr.: úlomek "čajinky" (cca 1/3) se pomalu rozvíjí, stav "na půl cesty"

ingredience: lze míchat s jinými nálevy čajů, s ovocem apod.
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu i po jídle
aspekt: jin (mírně ochlazující)
šarže: neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr i zpracování ruční
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: nejedná se o čaj ale list "cesmíny hořké"
reálná trvanlivost: mnohem delší, než uvedená doba trvanlivosti
ledový čaj: text v přípravě

P1010027_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_013
obr.: úlomek "čajinky" (cca 1/3) se již rozvinul :-)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(kudinkcha - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).

P1010031_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_022
obr: vyluhovaný list (1/3)

kudincha
obr.: listy byliny - keře až stromu (Ilex kaushue, syn.: Ilex kudingcha C.J. Tseng, Ilex latifolia fo. puberula D. Fang & Z.M. Tan)

P1010018_NepustilTea.cz_ku_ding_cha_nt_b_021
obr.: nálev se chladnutím nezakaluje

Ban_Gioc_-_Detian_Falls2
obr.: Ban Gioc – jeden ze soustavy vodopádů Detian na čínsko-vietnamské hranici (provincie Cao Bằng - "Cao Bang")

zdroje informací o bylině:
článek o účincích: Ku Ding Cha - vietnamská bylina se silnou hořkostí a velkou silou
flóra Číny: http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=242326331
wikipedie: https://en.wikipedia.org/wiki/Kuding
TCM: http://www.itmonline.org/arts/kudingcha.htm