Vietnamese Suoi Giang Silver Tea

 

exkluzivní čaj ze starých stromů, označovaný jako "stříbrný", sev. Vietnam, 50 g, min. trvanlivost do: 31.12.2024

Dostupnost Vyprodáno
249 Kč    
Kód produktu 61
Kategorie Vietnamské čaje, jež právě popíjím!
 

Vietnamese suoi giang silver tea

(Vietnamský stříbrný čaj ze Suối Giang)
"zajímavý zelený čaj, jež je podle vzhledu "čajem stříbrným" nazýván"

čaj umí: několik povzbudivých nálevů
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou, skvělou silou a neotřelou chutí
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba povzbudit a ochladit

P1010002_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_011
Obr. zajímavě pokroucený "drátkovitý" šedozelený list

jak čaj vnímám a používám:
"Se stříbrným čajem, resp. s jeho plantážnickou kopií, jsem se poprvé setkal v Čechách, s pravým starověkým čajem až později ve Vietnamu, kde ho lze (občas a ve špičkové kvalitě) zakoupit již v Hanoji aniž byste museli podstoupit dlouhou cestu na sever - do provincií Yên Bái či Hà Giang. Běžný Vietnamec po tomto čaji neprahne, mnohdy jej ani nezná a tak jej nekupuje... Vietnamský "stříbrňák" mi chutná pro jeho silnou nezaměnitelnou chuť, značně odlišnou od zelených čajů a oceňuji  jeho povzbuzující účinky. S čajem nakládám jako se zeleným čajem. Častěji jej ale připravuji coby světlý (sheng) pchu-er. Tj. používám co nejmenší konvičku, hodně čaje, horkou až vroucí vodu a krátké nálevy...:-)". 
(ZN, 29.09.2021)

původ: sev. Vietnam, provincie Yen Bai (Yên Bái), okolí vesnice Suoi Giang (Suối Giang)
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 06.09.2021
minimální trvanlivost do: 06.09.2024
typ čaje: zelený čaj
složení: 100% list  - čajovník pravý, sběr T + 3 (staré stromy)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: bez certifikace

P1010034_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_02
Obr.: světlý žlutý nálev

doporučená příprava:
2 - 3 čajové lžičky čaje (cca 7 - 10 g) vložte do konvičky (600 ml) a zalijte více zchladlou vodou (70 - 75 °C), luhujte 3 minuty (první nálev), další nálevy dle chuti
počet nálevů: 3 a více
tip na alternativní přípravu:
- zkuste čaj připravit čínskou metodou Gong Fu Cha - použijte malou konvičku, větší množství čaje a kratší časy luhování (dle chuti), zhotovte několik nálevů; zajímavé je luhování ve studené vodě (cca 3 - 4 polévkové lžíce na 1,5 l vody, alternativně lze i čaj spařit a pak dolít studenou vodou; ve Vietnamu se čaj zalívá vroucí vodou a nechává v nálevu, než se dopije, resp. se dolévá vroucí vodou několikrát
- čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme v lednici přes noc

P1010068_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_03111
Obr.: vyluhovaný list

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Myslím, že jsem ti již kdysi říkal, že se v Čechách lze potkat s ojedinělými dovozy autentického "stříbrného čaje" z oblasti "Suối Giang" po názvy "Shan Tuyết" (což je překládáno jako "horský sníh") či jinými názvy (Vietnam Suoí Giang Mountain Tea Special apod.). U vietnamských prodejců lze zakoupit levný stříbrný čaj exportovaný z Vietnamu přes státní vývozní společnost, jež sice pochází z autentických oblastí, leč ne z původních starých stromů (Trà cổ thụ - "starověký čaj") ale z okolních plantáží mladších čajovníků. Každopádně, vyhledat originální vietnamský čaj a zakusit výjimečných chutí a vůní se vyplatí. Mnoho nálevů, síla a nepopsatelný duch "starých časů" v čaji dřímající tě dozajista nadchnou!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... čaj je škoda na čajopárty brát (ledaže bys ho měl na kila), uvař tedy běžný zelený vietnámek a nech osazenstvo ať s ním experimentuje, tajně si pak dělej svůj horský sníh a tvař se potutelně, tj. jako že nic :-)!"

P1010024_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_01111
Obr.: list je velmi úhledně zpracovaný

více informací o čaji

suchý čaj: drátkovitě zkroucené lístky - části flešů, včetně pupenů (tipsů)
nálev: nažloutlý, silný, svébytně vonící s obsahem kofeinu
vyluhovaný list:
 měkký, zelený, bylinně vonící
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury:
alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Trà cổ thụ Suối Giang, Vietnam Suối Giang Mountain Tea Special, Suoi Giang Green Tea, Suoi Giang silver Tea apod. 
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený

P1010063_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_02111
Obr.: při delším luhování je nálev tmavě žlutý

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jednoduchým jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jin (extrémně silný, ochlazující)
šarže: neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T + 2 až 3 (konce flešů), ruční zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: domestikovaní kříženci ásámských a čínských čajovníků
reálná trvanlivost: delší, než uvedená doba trvanlivosti
ledový čaj: text v přípravě

P1010075_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_03
Obr.: vyluhovaný list

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(zelený čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).

suoi_giang_02
Obr.: prastaré čajovníky v provincii Yen Bai jsou příkladem "zastaveného času", zdejší obyvatelé (etnika Thai a Hmong) považují čaj za léčivo ("Sua Zie") a s patřičnou pokorou staleté stromy otrhávají; celá oblast kolem města Yen Bai čítá cca 85000 starých čajových stromů a zaujímá kolem 290 hektarů svahů a obtížně přístupného divokého terénu v nadmořských výškách 1500 až 2200 metrů nad mořem; klima je zde mírné s průměrnou roční teplotou kolem 20 °C; roční produkce čajů, označovaných jako "stříbrné" (díky velkému obsahu jarních, ochmýřených a až "péřových" pupenů - tipsů) je jen kolem jednoho tisíce kilogramů a většina se zkonzumuje na místě či v okolí...

576-13

576-14